Derfor sa hun ja

This article was originally published on 1 September 2019, in Dagbladet: Read article on Dagbladet


Av Sofie Braseth


- Jeg er redd for truslene. Det er jo ikke tilfeldig at de i samfunnsdebatten eller kunstnerne som går med voldsalarm ser ut som meg. Mange av dem.


Camara Lundestad Joof er i gang med å forklare hvorfor det satt langt inne å si ja til å bli Dagbladets nye lørdagsspaltist.


Fra og med førstkommende helg er hun en del av gjengen som rullerer på å skrive Helgekommentaren.


Joof er dokumentarisk kunstner, dramatiker og forfatter. Hun kunne sette sistnevnte tittel på CV-en i fjor, etter at hun ga ut boka «Eg snakkar om det heile tida». Der deler norsk-gambiske Joof sine erfaringer med rasisme i Norge.


Nå skal 31-åringen ta med seg temaer hun snakker om «heile tida» inn i Dagbladets spalter:


- Det blir en spalte hvor jeg kommer til å kommentere på samfunnet i dag. Ofte med et skandinavisk perspektiv, siden jeg har bodd i Danmark og jobbet i Sverige de siste fem åra, sier Joof, og utdyper:


- Det er antirasisme, feminisme og normkritikk som opptar meg. Jeg er bare vilt opptatt av hvilke normer folk tror jeg skal leve inni.


Livredd

Det skal ikke stå på engasjementet. Likevel var terskelen høy for å takke ja til å sette meningene sine på trykk. Hun har sagt nei til andre aviser før.


- Det er noe med å miste anonymiteten sin. Jeg er redd for å være så synlig. Selv om jeg er det i teaterverdenen, må vi også være ærlige: det er ikke så mange som går på teater. Selv om et teaterstykke kan omstrukturere en regjeringskabal.

Joof hvisker med et lurt glimt i øyet, men blir kjapt alvorlig igjen:


- Jeg er livredd for det oppdraget her. Det er jo kjempeskummelt.


31-åringen opplever at det koster å delta i samfunnsdebatten i dag.


- Det er et veldig hardt ytringsklima.


Kjærlighetsarbeid

Nettopp derfor beskriver hun det som et kjærlighetsarbeid å ta høylytt del i offentligheten.


- Antirasistisk arbeid koster. Det er kjærlighetsarbeid som bare faen, sier Joof så tydelig at øredobbene rister.


- Jeg tror alle som aktivt prøver å gjøre verden eller debatten eller byen sin eller familien sin til et litt åpnere sted, sannsynligvis gjør det ut fra kjærlighet. For det er ikke lønna som drar deg inn i det.


Joof beskriver det som «banalt ydmykende» å skulle humanisere seg selv for andre.


- Det å skulle forklare et annet menneske at du er like mye verdt som dem, og du må gjøre det med innestemme, en stemme som ikke skingrer, og du må gjøre det pedagogisk og med varme … Det å skulle finne den varmen for å starte den samtalen med noen som faktisk mener at du av helt åpenbare banale grunner er litt mindre verdt enn dem - det er utmattende.


31-åringen sukker.


- Man kan fort bli rasende av det. Jeg tenker at grunnlaget for hvorfor man velger å gå inn i de samtalene, å stå i de debattene hele tiden, det må være kjærlighet for føkkings samfunnet, menneskeheten - et eller annet utenfor. For man får ikke så mye ut av det sjæl, personlig. I antirasistisk arbeid så ligger det en enorm kjærlighet, på samme måte som jeg tror det gjør det i feministisk arbeid og skeivt arbeid.


Dødsfan av Knut Nærum

Camara Joof tar over spalten etter sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness. Joof mener det sier mye om Dagbladet at avisa rommer begge to.


- Vi er veldig uenige i den offentlige debatten, Kjetil og jeg. Jeg tror nok at det eneste vi er enige om, er at noe må gjøres med boligmarkedet i Oslo, sier Joof og ler.


En hun ser fram til å bli kollega med, er Knut Nærum. Joof blir nærmest fnisete når hun snakker om den tidligere «Nytt på nytt»-profilen.


- Jeg har vært dødsfan av Knut Nærum helt siden jeg var tolv. Det er litt ærefrykt å skulle dele samme spalte, sier den ferske Dagbladet-spaltisten - som lattermildt erkjenner:


- Det er også litt skummelt!